Soluții comune pentru ca Europa să fie puternică, nu divizată

Președintele Franței, Emmanuel Macron, lucrează împreună cu omologul său român, Klaus Iohannis, pentru a găsi soluții comune, pentru ca Europa să fie puternică, nu divizată. Este ceea ce a scris chiar președintele francez pe o rețea de socializare, cu ocazia întâlnirii cu președintele României. Dar Europa unită și puternică o fac statele membre cu un climat politic și economic stabil, nedivizate în interior de crize create artificial de către cei care ar trebui să asigure stabilitatea.

Președintele Franței a mai anunțat că va vizita cât de curând țara noastră. Este important să ne decidem ce fel de partener de dialog european vom fi – unul strategic și de importanță majoră pentru Uniunea Europeană – așa cum construiește cu diplomație de înaltă ținută Klaus Iohannis, sau un partener nematurizat, invitat prematur la masa liderilor lumii, așa cum ne arată în presa internațională coaliția de guvernare?

Premiera politică negativă pe care am trăit-o recent, ca partidul aflat la guvernare să pice prin moțiune de cenzură propriul guvern, ne-a dat cu mulți pași în spate pe terenul politicii macro, acolo unde astfel de acțiuni sunt tratate simptomatic, fiind semn de slăbiciune și neînțelegere a proceselor care guvernează un stat. De altfel, am asistat cu toții la reacțiile în lanț după criza politică – deprecierea leului, blocarea unor mecanisme care țin strict de activitatea guvernului, ca accesarea fondurilor europene, neîncrederea investitorilor străini – sunt câteva dintre efectele orgoliului pus în fața responsabilității din partea partidului politic care a câștigat alegerile.

În lumina acestor evenimente, sesiunea de lucru a Consiliului European, de săptămâna trecută, pare îndepărtată la ani lumină de România, unde suntem ocupați cu cearta pe putere. Și totuși ne privește, ca parte importantă a UE, cu un număr important de cetățeni care lucrează în afara granițelor și cu multiple legături economice și sociale cu Marea Britanie, spre exemplu, care avansează în prezent soluții pentru a face Brexitul suportabil pentru toată lumea.
Premierul Marii Britanii, Theresa May, a propus în cadrul Consiliului acordarea unui ‘statut definitiv’ cetățenilor UE, oferind dreptul la o ședere permanentă și tratament egal cu cetățenii britanici, în ceea ce privește îngrijirile medicale, educația, ajutoarele sociale și pensiile. Sunt vești cu adevărat bune pentru românii care locuiesc în UK și care își vedeau viitorul amenințat de retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Este un început bun, într-o negociere corectă, de tipul win-win, cea pe care UE o realizează cu britanicii.

Alte vești bune au venit și pentru românii din Franța care își vedeau slujbele amenințate. Tot mai multe state vestice, printre care și Franța, vor să impună cetățenilor din Europa de Est condiții dure pentru acces pe piața muncii din Occident, majoritatea politicienilor francezi considerînd că muncitorii din estul Europei practică un dumping economic, luând locul muncitorilor din vest, pentru că acceptă salarii mai mici. În acest sens, există o Directivă europeană privind detașarea muncitorilor, la aplicarea căreia Franța și România au convenit să lucreze împreună.

Sunt onorat, așadar, de statutul privilegiat pe care România îl dobândește în lume și cer cu fermitate responsabilitate în țară, din partea guvernanților!

Vă mulțumesc!

Senator Cornel Popa
PNL Bihor

Bogdan Pater

Inginer, blogger, trainer, dar înainte de toate un voluntar implicat în comunitatea sa, Bogdan Pater este un entuziast cercetaș dedicat trup și suflet ideii de a schimba lumea în care trăiește într-una mai bună. În ultimii șapte ani, Bogdan a fost implicat în campanii de comunicare online pentru evenimente, companii și ONG-uri.

2 thoughts on “Soluții comune pentru ca Europa să fie puternică, nu divizată

 • Friday, 28.07.2017, 13:35 at 13:35
  Permalink

  Eu cred ca Iohannis a reusit sa reprezinte destul de bine tara noastra si sper ca rezultatele sa devina vizibile cat mai curand, avand in vedere instabilitatea la care am fost supusi in ultima perioada din cauza unor decizii incorecte.

  Reply
 • Wednesday, 01.11.2017, 7:37 at 07:37
  Permalink

  Europa comun[ista] n-o contat niciodata. Singurele momente istorice cind Europa a contat, Europa a fost divizata.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.