Alături de cetățenii români din diaspora!

Ieri am fost fericit să am prieteni și cunoscuți care au ales să își exercite dreptul de vot pentru alegerile prezidențiale în secțiile din Londra, viagra Bonn, Bruxelles, Munchen, Dublin, Viena, Tel Aviv, New York, Montreal sau Glasgow. Alături de ei, mii de alți cetățeni români au încercat să voteze și ei.

Cetățeni români plecați din țară, care văd realitatea politică din România dintr-o altă perspectivă și care ne-au demonstrat cât de important este să rămâi om al cetății până la capăt. Din cozile lungi de zeci de metri nimeni n-a plecat speriat de ploaie sau de așteptare, nimeni n-a cedat, nimeni n-a spus că n-are rost. Pentru că are și pentru asta vreau să le mulțumesc.

cozi-sectii-de-vot-diaspora

Au existat grave deficiențe de organizare a procesului electoral în secțiile de votare din străinătate unde nu s-au asigurat corespunzător nici materialele necesare și nici personalul adecvat. De asemenea, numărul mic de secții de votare per total organizate în afara teritoriului țării a făcut ca un număr mare de români să nu-și poată exercita dreptul de vot.

Este o rușine pentru că, într-o țară democratică nu se poate imagina un guvern care să împiedice propriilor cetățeni exercitarea dreptului de vot, garantat evident prin Constituție. Este o mare dezamăgire pentru că, o țară care are pretenții de a fi membră UE, trebuie să poată asigura exprimarea liberă a dreptului de vot tuturor cetățenilor care beneficiază de liberă circulație pe tot teritoriul Europei.

Ministerul Afacerilor Externe se pare că nu are capacitatea administrativă de a organiza eficient și corect desfășurarea procesului electoral în străinătate. În consecință, cer public demisia ministrului Afacerilor Externe, Titus Corlățean și a ministrului delegat pentru Românii de Pretutindeni, Bogdan Stanoevici, miniștri care și-au bătut joc și au desconsiderat drepturile a mii de cetățeni români. Iau astfel atitudine în numele prietenilor și cunoscuților mei din afara țării care în cursul zilei de ieri nu au mai avut șansa să voteze nici dup ore întregi de stat la coadă.

Rușine, domnilor!! Demisia!!!

Bogdan Pater

Blogger, trainer, de profesie inginer, dar înainte de toate un voluntar implicat în comunitate, dedicat ideii de a schimba în bine lumea în care trăiește. În ultimii ani Bogdan a fost activ implicat în campanii de comunicare online pentru instituții la nivel local și central, evenimente, companii și ONG-uri.

2 thoughts on “Alături de cetățenii români din diaspora!

 • Tuesday, 04.11.2014, 11:35 at 11:35
  Permalink

  Mulțumim, români din Diaspora, vă suntem recunoscători noi, românii de acasă, românii care își doresc schimbarea!

  Reply
 • Sunday, 16.11.2014, 21:53 at 21:53
  Permalink

  Foarte insightful postul, Mersi!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.