Cum stă treaba cu votul

De vreo 10 zile mă autocenzurez. Tot ce îmi vine să scriu este despre referendum și nebunia care s-a iscat în jurul lui. Am scris un articol care rămâne în draft până se liniștesc apele. Dar ieri am rămas șocat de scandalul cu Alina Dumitru care s-a născut doar din cauza tensiunii cu referendumul.

Vreau să încep cu felicitări pentru Alina. Ne-a făcut pe toți mândri de evoluția sa în condițiile în care era accidentată. A demonstrat că nu luptă doar pentru ea, ci și pentru țară. M-a emoționat și am rezonat cu cuvintele scrise de Chinezu, aici. Dar apoi a dat o declarație care a generat un scandal mare pe fondul referendumului.

Îmi pare rău că nu a reușit să abordeze mai bine acea întrebare. Răspunsul ei: ‘nu am fost să votez, nu mă bag în situația politică, nu comentez’ a fost nepotrivit pentru cineva în poziția ei. Evident că poate alege să nu voteze, dar fiind un model pentru tineri nu ar avea voie să zică public că nu votează. Nu poți zice niciodată așa ceva. Au murit oameni ca să poți tu vota. Nu poți trata subiectul așa lejer. Ce faci tu e treaba ta, ce zici public și poate influența oameni e altceva.

Răspunsul ei putea fi: ‘am fost prinsă cu antrenamentele, am să încerc să ajung la ambasada de aici din Londra, dar în caz că nu apuc rog toți românii să iasă la vot indiferent de răspunsul pe care îl vor alege.’ Cam așa răspunde un simbol și un model dacă este și responsabil. Dacă îi pasă de generațiile pe care le influențează. Mai știți replica din SpiderMan: ‘with great power comes great responsability’! Mai trebuie să își și asume fiecare răspunderea pentru ce lasă în urma sa.

Cam așa ceva:

Bogdan Pater

Blogger, trainer, de profesie inginer, dar înainte de toate un voluntar implicat în comunitate, dedicat ideii de a schimba în bine lumea în care trăiește. În ultimii ani Bogdan a fost activ implicat în campanii de comunicare online pentru instituții la nivel local și central, evenimente, companii și ONG-uri.

6 thoughts on “Cum stă treaba cu votul

 • Tuesday, 31.07.2012, 17:43 at 17:43
  Permalink

  Puțin jenantă situația.
  Ciudat este ca prea multă lume face alegerea asta,in general masa urbană.Iar masa rurală este pur si simplu cumpărată cu te miri ce.Influențată.
  Fiecare an electoral imi lasă un gust amar…

  Reply
  • Tuesday, 31.07.2012, 17:56 at 17:56
   Permalink

   Cred că singura soluție la noi ar fi votul obligatoriu. Mai sunt state în Europa care practică treaba asta. Belgia, de exemplu. :)

   Reply
 • Tuesday, 31.07.2012, 18:28 at 18:28
  Permalink

  Bogdane, nu e tocmai corect. :) Dincolo de faptul ca Alina e un model pentru multi, ea este o persoana care are propriile sale optiuni. Daca a ales sa nu se implice in politica atunci asta e… mai ales la cit de jalnic a devenit circul politic din zilele astea.
  Orice comentarii pe tema asta sint de prisos, indiferent de tabara din care facem parte.

  Reply
  • Tuesday, 31.07.2012, 19:58 at 19:58
   Permalink

   Dane, am scris că ea poate merge sau nu la vot. Dar nu o poate zice public. E o mare diferență între ce faci tu în intimitatea ta și ce îndemni lumea să facă. Ai povara asta când ești persoană publică – lumea se poate lua după tine, deci trebuie să ai o conduită morală impecabilă. Mai ales în declarații de presă. :)

   Reply
 • Tuesday, 31.07.2012, 19:17 at 19:17
  Permalink

  Las-o sa traiasca linistita, Bogdane :) parea sincera cu ce a spus, ceea ce e de apreciat comparativ cu ce spun cei mai multi politicieni. Sau cu ‘modelele’ Ciutacu si Badea.
  Ea este un model prin ce face mai bine (judo), nu prin ce nu face/ nu o intereseaza. Majoritatea a ales sa nu mearga la referendum. Alegi sai judeci si condamni pe toti? Motivele lor sunt variate, asa cum si tu te-ai dus (sau nu) din motivele tale. Poti trai cu asta? :)
  Nimic in structurile societatii umane nu e obligatoriu; de ce ar fi votul?
  Nu e referendumul diferit de alegerile locale/generale? Alta miza, alta tehnica de votare, context, continut?
  Daca oamenii sunt exasperati de clasa politica in general, de ce nu inventam un alt sistem politico/social si in schimb votam spasmodic “raul cel mai mic” cu o perseverenta de bou pus in jug? Cine spune ca evolutia se opreste la pseudo-democratia de azi?

  Reply
  • Tuesday, 31.07.2012, 20:04 at 20:04
   Permalink

   Eu nu îi condamn decizia. E treaba ei. Din partea mea să nu voteze. Dar atunci dacă nu o interesează de țară să nu vină să ceară rentă viageră după olimpiadă…

   Cât despre majoritatea care nu a mers, păi sunt niște iresponsabili care nu apreciază viețile pierdute pentru ca ei să poată face asta. Nu îi condamn, pentru că e clar că nu ar înțelege motivele mele. Dacă le-ar înțelege nu ar fi statui sau legume ci s-ar implica. Motivele lor sunt ale lor, și nu mă apuc să caut pe spatele buletinului dacă au autocolantul de vot. Treaba lor. Dar să își țină părerea pentru ei dacă au decis să ignore tot. Să nu îmi afecteze mie șansele. Mie căruia încă îi pasă, se informează și decide.

   Ideea e că dacă ești în poziția de a influența oamenii în anul 2012 atunci trebuie să îi îndrumi spre participare publică, spre implicare, spre chestii constructive. Nu spre indiferență.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.