Avem viata in sange!

Ieri m-am inscris ca donator intr-un Registru National de Donatori care inca nu s-a infiintat. Am aflat despre initiativa via bucureci.ro. Iata in detaliu despre ce este vorba:

In Romania, doctor bolile grave ale sangelui inseamna o lupta nedreapta cu destinul. Bolnavii cauta ajutor in marea lor majoritate in strainatate, desi acolo transplantul salvator ii costa triplu fata de cat ar putea sa coste in Romania. Daca autoritatile medicale ar infiinta Registrul National de Donatori Neinruditi, bolnavii ar putea primi grefe de la donatorii din Romania sau din numeroasele tari inscrise in Registrul International. Transplantul s-ar putea face in tara, rapid si cu costuri mult mai mici.

Stirile ProTv pledeaza pentru realizarea, in cel mai scurt timp a Registrului, un program medical care pentru sute de copii si adulti romani bolnavi de leucemie, talasemie si boala Hodgkin ar putea insemna diferenta dintre viata si moarte.

Pentru ca acest Registru sa poata functiona este insa nevoie ca tot mai multi romani sa se ofere ca potentiali donatori.

Cei care vor sa devina donatori de celule stem si sa incerce sa salveze prin acest gest un bolnav de leucemie vor fi supusi initial unui simplu set de analize. Cei sanatosi vor fi introdusi intr-o baza de date. In cazul in care unul dintre ei este compatibil cu un bolnav, el este chemat la spital pentru prelevarea celulelor stem. Procedura este simpla si seamana cu donarea de singe, dar este mult mai putin solicitanta. Donatorul este legat la un aparat care selecteaza celulele stem hematopoietice din singele lui dupa care singele ii este reintrodus in organism. Procedura este simpla si nu implica nici un fel de risc pentru donator in singele caruia celulele stem se refac dupa citeva zile.

Daca vrei si tu sa te inscrii, si eventual sa salvezi o viata, o poti face pe site-ul StirileProTv.

Share/Save/Bookmark

??????????? ????? ? ????????? ??????? yandex??????? ????????? ??? ?????? ??????? ???????? ?????? ????????? ?????? ? ???? ????????royal meritin russian translation?????? ?? ???????????? 2 ??¤???????? ?????? ??? ????? ???????? ????????????¤ ????? ? ??? ??????????? ???? ????????? ????? ????????? ???????????? ? ?????? ???? ?????? ?? 10 ????caricature artist in nym caricature painter???????? ????????? ?????????? ? ?????? ? ????????????? ???? ????????????????? ?????osb panel?????? ????????? ??????????? ??????best macbook pro case moshi??????????? web ??????????? ??????great sitesafaris tanzania

Bogdan Pater

Blogger, trainer, de profesie inginer, dar înainte de toate un voluntar implicat în comunitate, dedicat ideii de a schimba în bine lumea în care trăiește. În ultimii ani Bogdan a fost activ implicat în campanii de comunicare online pentru instituții la nivel local și central, evenimente, companii și ONG-uri.

One thought on “Avem viata in sange!

  • Saturday, 25.04.2009, 9:44 at 09:44
    Permalink

    Ma bucur ca ai scris despre asta…am vazut si m’am inscris si eu. Multumesc:D

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.