Misiune economică, ambasada Austriei cu sprijinul Consiliului Judeţean Bihor – 26 de companii austriece şi-au prezentat serviciile în Bihor

26 de companii austriece care activează în domeniul gospodăririi comunale au fost prezente, miercuri, la Oradea, unde și-au prezentat serviciile în fața unei audiențe formate din reprezentanți ai administrațiilor publice locale din județ dar și ai mediului de afaceri bihorean. Întrevederea a fost organizată de Ambasada Austriei la București cu sprijinul Consiliului Județean Bihor.

intalnire CJ Ambasada Austriei 8

Întâlnirea autorităților publice din Bihor cu reprezentanții companiilor austriece, care a avut loc în Sala Mare de ședințe a Consiliului Județean Bihor, a fost precedată de o întrevedere a președintelui Consiliului Județean Bihor, Cornel Popa, cu ambasadorul Austriei la București, Excelența Sa Gerhard Reiweger și cu consilierul comercial din cadrul ambasadei, Rudolf Lukavsky. De altfel, întâlnirea a fost organizată în urma unei vizite pe care atașatul comercial al Ambasadei Austriei, Vera Maier, a efectuat-o în urmă cu o lună în Bihor, pe parcursul căreia s-a întâlnit cu conducerea Consiliului Județean Bihor.

„Am rămas plăcut surprins de rapiditatea cu care s-au derulat lucrurile de la vizita anterioară a doamnei Maier în județul nostru și sper ca întâlnirea de astăzi să ne permită să legăm relații de colaborare fructuoase”, a spus președintele Consiliului Județean Bihor, Cornel Popa, în debutul întrevederii cu diplomații austrieci.

„Sperăm ca prin aceste vizite să putem lega relații care să fie în folosul ambelor părți, din punct de vedere economic”, a apreciat la rândul său, E.S. Gerhard Reiweger, ambasadorul Austriei în România.

„Ne bucurăm că avem atât suportul dumneavoastră cât și pe cel al orașului Oradea pentru a putea discuta despre viitoare proiecte comune. Cu siguranță există oportunități de dezvoltare în regiunea dumneavoastră, în special datorită poziționării geografice și a legăturilor rutiere. Astăzi mi-ar face plăcere să discutăm nu doar despre tema gospodăririi comunale, ci și despre alte proiecte precum cele de infrastructură ori ape”, a precizat consilierul comercial în cadrul Ambasadei Austriei, Rudolf Lukavsky.

În acest context, președintele Consiliului Județean Bihor a prezentat câteva domenii care ar putea prezenta interes pentru investitorii austrieci. „Vom lansa primarilor din județ care sunt prezenți la întâlnirea de astăzi invitația de a aduce ei în discuție și alte domenii care ar putea fi de interes pentru firmele austriece. Eu vă aștept cu suport, dar și cu propuneri de curse internaționale de pe Aeroportul din Oradea, o investiție pe care am finalizat-o recent și unde am lucrat cu firma austriacă Porr. De asemenea, electrificarea căii ferate de la intrarea în țară, din Episcopia, și până la Cluj Napoca, două proiecte pe care le-am demarat în perioada în care eram în Parlament și anume centurile ocolitoare Beiuș-Ștei-Vașcău și cea de la Aleșd, sunt alte proiecte pe care companiile din țara dumneavoastră le-ar putea găsi atractive. Și, de ce nu, Autostrada Transilvania. În plus, în domeniul turismului montan, în zona Vârtop-Arieșeni avem doar două pârtii de schi, iar în alte două stațiuni, la Stâna de Vale și în zona Padiș, niciuna, deci este un domeniu care necesită dezvoltare”, a precizat Cornel Popa.

După întrevederea cu diplomații austrieci discuțiile s-au mutat în Sala Mare, unde președintele Cornel Popa le-a urat bun venit oaspeților din Austria. „Prezența dumneavoastră în județul nostru este o dovadă a importanței pe care o are Bihorul în acțiunea pe care o promovați. Peste 20 de companii din domenii precum gestionarea deșeurilor, apă, ape uzate, energie, infrastructură și construcții de drumuri, companii de renume internațional, sunt prezente aici să se întâlnească cu reprezentanți ai companiilor din Bihor și ai administrației publice. Experiența austriacă și potențialele parteneriate care se vor stabili oferă premisele unei vizite fructuoase ale oaspeților noștri în județul Bihor”, a spus Cornel Popa.
La rândul său, ambasadorul Austriei și-a exprimat convingerea că întâlnirea de miercuri va reprezenta premisele unor viitoare colaborări de succes și i-a asigurat pe cei prezenți de întreaga disponibilitate și de suportul secției comerciale a ambasadei pentru stabilirea de legături.

La întâlnire au luat parte și viceprimarul Oradiei, Mircea Mălan, dar și președintele Camerei de Comerț și Industrie Bihor, Ioan Micula.

Reprezentanții fiecăreia dintre cele 26 de companii austriece prezente au făcut câte o scurtă prezentare a domeniilor în care activează.

Au urmat apoi prezentări susținute de: Ovidiu Gavra, directorul Companiei de Apă Oradea, care de altfel are și o colaborare cu firma austriacă Sekisui SPR Construction, prezentă la întâlnire, de Ioan Maghiar, din partea Primăriei Oradea, de Horia Carțiș, manager al proiectului „Sistem de management integrat al deșeurilor solide în județul Bihor”, de Adina Rada, directorul SC Parcuri Industriale Bihor, de doamna Stela Babău, din partea ADI Ecoland, care a prezentat proiectul centralei pe biomasă de la Săcuieni și domnul Zoltan Pasztai, directorul general al Eco Bihor, societate care gestionează depozitul ecologic de deșeuri al Oradiei.

În finalul întrevederii participanții au avut ocazia să poarte discuții în vederea stabilirii de relații economice și de stabilirea de noi parteneriate.

Bogdan Pater

Blogger, trainer, de profesie inginer, dar înainte de toate un voluntar implicat în comunitate, dedicat ideii de a schimba în bine lumea în care trăiește. În ultimii ani Bogdan a fost activ implicat în campanii de comunicare online pentru instituții la nivel local și central, evenimente, companii și ONG-uri.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.