Pomodoro Technique

Ai avut vreodată acea senzație neplacută de a depinde de timp, sau că nu termini la timp? A trebuit să renunți vreodată la ceva ce îți place pentru a atinge deadline-ul?

De-alungul timpului au apărut două moduri de a privi conceptul de ‘timp‘: ca un aspect abstract ce dă naștere obiceiului de a măsura timpul și ideii de durată a unui eveniment, sau ca o succesiune de evenimente. Dintre cele două, prima produce anxietate – dacă încerci să te măsori în raport cu trecerea timpului te vei simți înfrânt iar eforturile tale vor părea insuficiente. Pe principiul: ‘au trecut 2 ore/zile și eu tot nu am terminat…‘ A doua variantă, cea de succesiune de evenimente nu produce efecte secundare – trecem la task-ul următor când l-am terminat pe primul. Succesiunea de task-uri poate fi chiar calmantă. Tehnica Pomodoro (de la ceasurile pentru cuptor în formă de roșie) te ajută să treci de la prima la cea de-a doua.

Ideea de bază al tehnicii, este de a împărți task-urile în bucăți de 25 de minute pe parcursul cărora te focusezi doar pe task-ul respectiv. După fiecare ‘sesiune Pomodoro’ de 25 de minute vine o pauză de 5. Sesiunea nu poate fi întreruptă – nu există jumătăți sau sferturi de Pomodoro.
Dacă intervine ceva, sesiunea se consideră nulă, și trebuie începută o nouă sesiune de 25 de minute. Pentru a evita asta, se pot folosi mici semnale că nu ar trebui să fii deranjat, gen: căștile pe urechi, sau un steguleț ridicat pe masă.
La finalul celor 25 de minute, pauza de 5 este obligatorie, chiar dacă ești convins că în 3 minute ai termina task-ul. Pauza oferă minții ocazia să se deconecteze și să asimileze ce a învățat în cele 25 de minute. Pauza e genială pentru mers la baie, băut o cafea, fumat o țigară. În orice caz, nu e loc de o activitate legată de lucru.
Din 4 în 4 sesiuni vine o pauză mai lungă – de 15-30 de minute.

Once a Pomodoro Begins, It Has to Ring
Odată începută sesiunea, ea trebuie terminată. Dar sigur vei fi distras. Fie intern, fie extern.

Primele sesiuni pe care le vei încerca vor fi o luptă între a te ține de sesiune și nevoile de a o întrerupe: fie să mergi la baie, sau să bei o gură de cafea, sau să verifici mailul sau facebook-ul. Când simți o posibilă întrerupere, noteaz-o și vei reveni la lista de întreruperi la finalul sesiunii. Dacă era într-adevăr ceva urgent, ai pauza ca să te ocupi de ea, iar dacă nu era urgent o poți programa în lista de task-uri pentru ziua în curs sau chiar pentru altă zi.

Întreruperile externe se pot rezolva în același mod. Telefoanele pot fi returnate în pauză, mailurile la fel. Dacă o persoană vrea să te întrerupă îi poți zice foarte politicos că ești puțin prins și că revii tu în 25 de minute. Eventual poți rezerva una sau două sesiuni pe zi pentru a returna telefoane și a trimite mailuri.

Nu băga mai multe roșii decât poți duce
După ce ai scăpat de intervenții, poți trece la estimări. Estimează câte sesiuni vor fi necesare pentru fiecare task de pe listă. Estimările te vor ajuta să nu îți supra-încarci ziua. Având în vedere că ai maxim 13 sesiuni într-o zi de 8 ore vei ști cum să îți prioritizezi munca pentru a termina totul la timp.

Bine, aici mai intervin câteva chestii care țin de GTD, dar am să revin asupra lor cu altă ocazie. 🙂

Meritul pentru invenția tehnicii Pomodoro îi revine lui Francesco Cirillo. Eu am început să o aplic și sunt chiar mândru de rezultatele obținute. Documentația în întregime o găsiți aici sau varianta pe scurt aici.

методы раскрутки сайтаskachat vzlomaster v4 1как узнать анонима в ask fm видеооткрыть расчетный счетcasino bedavaпродвижение компании средствами prпоход на килиманджаробыстрый кредит с переводом на картуальфа банк кредитная карта как платитьмаршрут мачаме схеманациональный парк килиманджаро маршрtranslator in portugueseгусятница чугунная купитьстеклянные крышки для посудыwedding anniversary ideas nycдизайнерские ванныеполотенцесушитель 50 80дета элис отзывы врачейapple smart cover pricefree spell checkerдетские диваны фото и ценыЭкшн-камерыКлавиатуры

Bogdan Pater

Blogger, trainer, de profesie inginer, dar înainte de toate un voluntar implicat în comunitate, dedicat ideii de a schimba în bine lumea în care trăiește. În ultimii ani Bogdan a fost activ implicat în campanii de comunicare online pentru instituții la nivel local și central, evenimente, companii și ONG-uri.

6 thoughts on “Pomodoro Technique

 • Tuesday, 13.03.2012, 15:38 at 15:38
  Permalink

  Despre tehnica asta stiu de 3 ani, insa eu am adaptat-o o ora de lucru + 5 sau 10 minute de pauza. Daca ma intrerup din 25 in 25 de minute nu ma pot concentra la ce lucrez.

  You know, one does not simply adapt to Pomodoro Technique :)

  Reply
  • Tuesday, 13.03.2012, 18:05 at 18:05
   Permalink

   Hehe. Sunt convins ca la finalul procesului vine un moment de adaptare. Dar eu nu rezist o ora. Pentru mine e perfect cu 25 + 5. 😀

   Reply
 • Wednesday, 14.03.2012, 16:43 at 16:43
  Permalink

  E si un timer Pomodoro, chiar am citit ieri despre el pe un blog strain. Personal, folosesc Paymo. Si timer-ele astea sunt bune, te ajuta sa vezi cu ce pierzi prea mult timp si unde poti ajusta. O sa incerc si eu tehnica Pomodoro. Iti multumesc ca ne-ai zis de ea!

  Reply
  • Wednesday, 14.03.2012, 22:45 at 22:45
   Permalink

   Anytime! Si mai gandesc vreo 2-3 post-uri despre ‘getting things done’… 🙂

   Reply
 • Thursday, 15.03.2012, 17:49 at 17:49
  Permalink

  Interesant articol. Eu folosesc aceasta tehnica de citeva luni deja, si chiar am rezultate.

  Daca imi permiteti sa va recomand si platforma pe care o folosesc pentru Pomodoro technique, aici: http://orkanizer.com

  Seara buna!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.