Controversele de politică internă nu trebuie să aibă efecte asupra relației cu UE și NATO

 
România joacă un rol strategic în relaţia transatlantică, fiind un spaţiu vital, aşa cum s-a exprimat preşedintele Klaus Iohannis, nu doar pentru Uniunea Europeană, ci şi pentru NATO şi pentru securitatea întregii regiuni. În acest context, întâlnirile istorice pe care le are în această perioadă şeful statului confirmă rolul României de stat pivot în ecuația transatlantică şi duc la un nou nivel relaţiile bilaterale cu state din interiorul şi din afara UE.

Întâlnirea pe care Klaus Iohannis a avut-o cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, se înscrie în suita evenimentelor definitorii pentru politica noastră externă, iar vizita în Germania are loc într-un an cu mai multe aniversări în relația bilaterală – 50 de ani de la reluarea relațiilor diplomatice între țările noastre, 25 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie între țările noastre, și 10 ani de statut de membru al Uniunii Europene, sub președinția germană a Consiliului Uniunii Europene.

În mod natural, această multiplă aniversare a fost prilej pentru şefii celor două state să amintească de buna relaţie economică, cu o creştere în 2016 de peste 10% a comerţului bilateral faţă de 2015, importurile şi exporturile între cele două state având o creştere constantă după aderarea României la Uniunea Europeană. Tema economică nu a fost singura pe agenda discuţiilor, Angela Merkel şi Klaus Iohannis au ţinut de asemenea să vorbească despre proiectul Uniunii Europene, care trebuie continuat şi consolidat, date fiind ultimele poziţionări şi decizii ale mai multor state membre în ceea ce priveşte viitorul Uniunii.

Euroscepticismul a atins cote înalte în ultima perioadă, iar destinul UE în ansamblul ei este strâns legat de încrederea pe care o are fiecare cetăţean în parte în construcţia europeană, concluzia evidentă fiind aceea că trebuie recâştigată încrederea, schimbată viziunea şi reafirmată ideea de unitate în diversitate şi respect pentru particularităţile fiecărui stat în parte.

În acelaşi timp, relaţia transatlantică este definitorie pentru parcursul UE, iar România nu trebuie să opteze între UE şi NATO, din contră: trebuie să lucreze asiduu la strângerea relaţiilor, la colaborarea excelentă şi la proiectele comune, pentru că, aşa cum susţinea şi şeful statului în conferinţa de presă din Germania, Uniunea Europeană este importantă pentru SUA și Statele Unite sunt importante pentru Uniunea Europeană.

Am făcut această lungă introducere, stimaţi colegi, pentru a pune în oglindă eforturile demne de apreciat ale şefului statului în politica externă, cu rezultate remarcabile, şi loviturile sub centură pe care le dă României, în aceste zile, Guvernul şi coaliţia de la Putere. Tot ceea ce se construieşte cu atenţie şi dedicare şi înalte abilităţi diplomatice, în afara ţării, este ruinat de lupta internă pentru putere care pune în umbră statutul nostru de partener economic stabil, predictibil şi serios în relaţia cu celelalte ţări. Conflictul intern naşte neîncredere în ochii investitorilor străini, pe bună dreptate, căci coaliția de guvernare a reușit să ne transforme din cea mai stabilă țară din regiune în țara cu cea mai mare criză la nivelul administrației centrale din regiune. În aceste zile totul se negociază, după cum vedem, dar să ne întrebăm cu ce preţ îşi păstrează PSD puterea? Demnitatea românilor a devenit o marfă pe masa discuţiilor politice interne, onoraţii guvernanţi uitând că nu totul este de vânzare! Uşurinţa cu care partidele aflate la putere calcă interesul cetăţenilor este condamnabilă!

Însă controversele de politică internă nu trebuie să aibă efecte asupra relației cu UE și NATO, iar criza internă trebuie depăşită cât mai repede posibil, pentru a ne putea concentra pe lucrurile esențiale: crearea unui pachet de măsuri care să stimuleze mediul de afaceri – atât cu capital străin cât și cu capital autohton, reconfirmarea statutului de partener stabil pentru partenerii noștri din Uniunea Europeană și SUA, aderarea la spațiul Schengen, planificarea centenarului Marii Uniri și președinția română a Consiliului Uniunii Europene din 2019.

Vă mulțumesc!

Senator Cornel Popa
PNL Bihor

Bogdan Pater

Inginer, blogger, trainer, dar înainte de toate un voluntar implicat în comunitatea sa, Bogdan Pater este un entuziast cercetaș dedicat trup și suflet ideii de a schimba lumea în care trăiește într-una mai bună. În ultimii șapte ani, Bogdan a fost implicat în campanii de comunicare online pentru evenimente, companii și ONG-uri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.