Girafa și lupul

Girafa este animalul care are cea mai mare inimă și vederea cea mai de ansamblu. Tot ceea ce face, face pentru binele tuturor animalelor. Aducând aceste caracteristici în lumea umană, la o întâlnire între oameni, unde apare un conflict – omul girafă va încerca să adauge onestitate și să aducă respect și egalitate. Cum face asta? Va folosi anumite întrebări prin care va încerca să readucă discuția la subiectul inițial: ‘Ne putem rezuma la problemă? Ce s-a întâmplat defapt? Cum te-ai simțit când s-a întâmplat? Sunt nevoi pe care ar trbeui să le rezolvăm? Ce putem face să rezolvăm problema?

În schimb, lupul nu ascultă. El te va arată direct: ‘e vina ta! Întotdeauna e vina ta!‘ Și te va ataca. Chiar dacă a întârziat, nu a fost vina lui ci a celor 2 bătrâne care au traversat încet strada fix în fața lui. Va avea tot timpul o scuză pregătită și se va folosi de persoanele care nu sunt prezente, ‘dar te rog să nu îi zici că e vina ei/lui, să nu se simtă prost’. Lupul va folosi motive copilărești: ‘eu îmi dai mie sfaturi? Nu vezi că ești în pantaloni scurți? Învață să te îmbraci și apoi îmi povestești mie despre fizică!‘ Lupul va ataca persoana, nu problema.

Privind lucrurile pe scara de evoluție a unui conflict, girafa încearcă să mențină privirea de ansamblu, să întrebe lumea cum se simte, să coboare trepte pe scară iar lupul va începe să manipuleze, să escaladeze conflictul să aducă lumea în momentul în care nu se mai concentrează la problemă.

Metafora cu girafa și lupul e din sesiunea de Conflict Management de la primul stagiu de Mentori pentru Seniori la care am participat în weekend. Cursul s-a desfășirat la Nocrich Scout Centre și a fost finanțat de către Asociația Cercetașilor Danezi prin proiectul: ‘Supporting Guiding and Scouting in Estern and Central Europe’.

Voi ce sunteți: girafă sau lup? 🙂

пример разработки системы продвижения сайтавзломать вай фай с компьютеравзломать контактдоговор краткосрочного беспроцентного займаrocks hotel & casinotranslating english to spanishденьги в долг срочно альметьевскзаявление на получение кредита в россельхозбанкедавали деньги в долг под процентымай турвзять денег в долг в калугеpr продвижение сайта работавсё для ванной комнаты аксессуарыИран нужна ли виза украинцамраскрутка сайтов в гуглепродвижение через блогииндивидуальные проекты каркасных домоввегета сосудистая дистанияраскрутка сайтовуслуги адвоката харьковхлебопечи купитьвидеоглазок беспроводнойкожемяко всеволод сергеевич

Bogdan Pater

Blogger, trainer, de profesie inginer, dar înainte de toate un voluntar implicat în comunitate, dedicat ideii de a schimba în bine lumea în care trăiește. În ultimii ani Bogdan a fost activ implicat în campanii de comunicare online pentru instituții la nivel local și central, evenimente, companii și ONG-uri.

12 thoughts on “Girafa și lupul

 • Tuesday, 14.08.2012, 19:58 at 19:58
  Permalink

  Personal, sunt o lupo-girafa.
  Ps: Fa si tu un spellcheck once in a while.

  Reply
  • Wednesday, 15.08.2012, 11:03 at 11:03
   Permalink

   Când ești lup și când ești girafă?
   PS: dacaă ai vazut ceva greșit, zi-mi să corectez. Mersi și scuze de greșeală. :p

   Reply
 • Tuesday, 14.08.2012, 20:00 at 20:00
  Permalink

  Eu sunt…o combinatie intre cele 2 animale…depinde si de starea
  mea si de cat de interesata sunt de problema:))

  Reply
  • Wednesday, 15.08.2012, 11:05 at 11:05
   Permalink

   Cam așa sunt și eu. Dar de acum încolo voi încerca să fiu mai girafă. 🙂

   Reply
 • Tuesday, 14.08.2012, 20:55 at 20:55
  Permalink

  O intrebare buna ar fi: Ce face girafa cand se intalneste cu lupu’ ?

  Reply
  • Wednesday, 15.08.2012, 11:06 at 11:06
   Permalink

   Eu sper să rămână girafă. Dar dacă aș fi eu acea girafă, și m-ar călca tare pe bătături lupul, s-ar putea să devin și eu lup. Ceea ce e foarte trist. Tu, ca girafă, ce ai face? 🙂

   Reply
 • Wednesday, 15.08.2012, 14:03 at 14:03
  Permalink

  oameni buni, eu sunt OM si OM voi fi in continuare…ca oameni suntem ceva mai complexi decat animalele..:P

  Reply
  • Thursday, 16.08.2012, 0:00 at 00:00
   Permalink

   De accord. Nu voiam să simplific omul la o girafă sau un lup. Era o metaforă între două tipuri de comportamente în situații de conflict. Tipuri care sunt diametral opuse și se pot ilustra ușor prin comparația cu animalele. Tu cum reacționezi în situații de conflict? :)

   Reply
 • Pingback: New video: Vama - Epidemie de iubire | Bogdan Pater

 • Thursday, 16.08.2012, 11:18 at 11:18
  Permalink

  reactiile umane in situatii de conflict nu le poti simplifica atat de mult…la noi mai intervine si gandirea logica, analiza situatiei, analiza evenimentelor ce au dus la situatia respectiva..e mai complicat decat la girafa/lup unde sunt niste reactii instinctuale, fara a exista gandire

  Reply
  • Thursday, 16.08.2012, 13:28 at 13:28
   Permalink

   păi ce zici tu acolo, partea de logica si analiza = girafa.
   lupul nu face asta. :p

   Reply
   • Thursday, 16.08.2012, 21:11 at 21:11
    Permalink

    dupa ce am analizat, pot sa ma comport ca si lupul daca situatia o cere…girafa mereu va fi girafa..si va ramane o girafa, neevoluand. noi ca oameni, ne putem adapta…si astfel evoluam

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.