Vot @ 16

Zilele trecute am dat peste o știre cum că se lucrează la un proiect de lege să se coboare vârsta de votare la 16 ani (aici). Instant mi-am amintit de întâlnirea de networking organizată la București între membri ai Consillilor Tineretului din Europa în decembrie 2010 când am auzit prima dată ideea la care se pare că se lucrează de ceva vreme…

 

În SUA din 2008:

În Irlanda din 2009:

Și în UK din 2010:
Dacă nu cumva chiar de mai mult timp. Până acum doar 8 țări dau dreptul de vot la 16 ani. Este vorba de Nicaragua, Brazilia, Estonia, Austria, Ecuador și 3 insulițe din jurul Marii Britanii (Isle of Man, Guernsey și Jersey). Și se discută în multe țări…

 

Dar ce presupune această decizie? Că toate persoanele de 16 ani votează? Nici vorbă. Doar cei care au 16 ani împliniți când au loc alegeri. Acum, legea e cu 18 ani. Dar dacă am împlinit 18 ani în 15 decembrie 2009 atunci am să votez prima dată la parlamentare la 20 de ani și 11 luni și prima dată pentru prezidențiale la 21 de ani și 11 luni. Scăderea cifrei din lege la 16 ani va avea ca efect scăderea mediei de vârstă. S-ar ajunge de undeva de la 20 de ani pe la 18 de ani. Poate chiar ar duce media de vârstă puțin sub 18 de ani.

Citind pe internet despre subiect am descoperit multă lume îngrozită de faptul ca niște pușlamale de 16 ani îndopați cu etnobotanice vor alege viitorul președinte. Acei tineri însă probabil nici nu vor merge la vot. La fel cum nu merg nici adulții care stau în birt toată ziua. Și la fel cum nu merge orice persoană fără un simț civic. Iar ca cercetaș am cunoscut sute de copii și tineri geniali cărora le-aș da țara pe mână fără nici un regret – tineri care nu fug de proiecte de ecologizare, tineri care vor să învețe despre dezvoltarea durabilă, tineri care se implică în comunitate și care vor să lase lumea un loc mai bun. Tineri ca aceștia (mai ales al doilea – aduce câteva argumente bune și o face cu stil): 

Tu ce părere ai?

 

Bogdan Pater

Blogger, trainer, de profesie inginer, dar înainte de toate un voluntar implicat în comunitate, dedicat ideii de a schimba în bine lumea în care trăiește. În ultimii ani Bogdan a fost activ implicat în campanii de comunicare online pentru instituții la nivel local și central, evenimente, companii și ONG-uri.

4 thoughts on “Vot @ 16

 • Pingback: Vot @ 16 | Șmen.ro

 • Thursday, 08.12.2011, 16:19 at 16:19
  Permalink

  E un bun argument ce spui. Continuare la discutia de pe pagina lui Radu, nu contest ca exista si copii de 16 ani responsabili. Pana cand si baiatul meu de 11 este foarte drept in judecata, f idealist si inteligent, caruia i-as lasa dreptul de vot la 16 ani. Doar ca…sa recunoastem , coruptia la noi e FFFFFFFFFFF Mare, si votul a devenit o afacere, iar puslamalele indopate cu etnobotanice sau nenea din birt sa stii ca voteaza, dar ei nici macar nu stiu ca au votat.Inainte de a repara ar trebui macar sa recunoastem unde e gresit, problema e ca nu prea recunoastem, ca suntem sau nu la guvernare (PNL) nu are importanta, are importanta faptul ca in conditiile actuale, votul tinerilor de 16 ani e riscant, mult prea riscant in a face loc unui furt electoral si mai mare. Oamenii care sunt apti de vot acum…ar trebui aici sa ne punem problema, de ce nu vin, aici sa rezolvam nu sa cautam alte categorii apte de vot. Oamenii nu vin ptr ca nu mai au incredere, nici nu stiu cu cine sa mai voteze, le este lehamite . Lehamite de atatea si atatea dezamagiri. Un exemplu crud e si aceasta discutie pe baza acestui proiect de lege. Cate alte legi au nevoie sa ajunga acolo si nu ajung? Cate legi stupide si pline de interese trec pe langa nepasarea alesilor? Dar aceasta….uite mediatizarea, este un interes prea mare si in alte cercuri. De asta ma tem eu.

  Reply
  • Friday, 09.12.2011, 0:20 at 00:20
   Permalink

   Abia acum am vazut comment-ul, si am raspuns intre timp pe Facebook. 😛

   Reply
 • Pingback: Idealul meu in viata... | Bogdan Pater

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.