Unde merg la facultate?

Pornind de la post-ul de ieri despre educație și de la campania pentru RIUF de la Blogal Initiative m-am gândit să fac un ghid practic despre cum îți alegi universitatea. Și nu mă refer ca specialitate (asta sper că știi deja 😛 ) ci ca locație.

După mine, principalul scop al facultății este să te învețe să te descurci singur. Să fii pe picioarele tale, să îți cumperi sau să îți faci singur mâncare, să îți gestionezi singur bugetul lunar și să rezolvi singur problemele care apar. Iar pentru asta cel mai bine e să mergi la facultate în alt oraș. Dacă cumva ai bifat deja cele de mai sus atunci poți sta și acasă la facultate.

În România opțiunile de facultate sunt cam limitate. În afară de cei 3 mamuți (Cluj, Timișoara și București) mai sunt vreo 2-3 opțiuni secundare și cam atât. Fiecare cu plusuri și minusuri.
Clujul: are locație bună – ai Padișul și Arieșeniul în zonă, poți fugi oricând la cătărat sau pe o pârtie. E un oraș frumos, plin cu oameni faini. Locul perfect pentru Medicină, dar nu numai. La Calculatoare există o variantă de predare în Engleză. Și îți poți lua o cafea în drum spre facultate de la Hopa. Dar stau ceva mai prost la capitolul trafic.
Timișoara: are complexul – cea mai tare invenție pentru un student. Să nu fii nevoit să traversezi orașul să te vezi cu un coleg, ci doar să mergi până în blocul vecin e genial. Universitate perfectă pentru Calculatoare, Electronică, Informatică altele de genul. Există parteneriate interesante cu SIEMENS, ALCATEL sau CISCO. Orașul nu e deloc înghesuit și destul de verde.
București: e capitala – sigur știi pe cineva aici, și cel mai probabil ai sanse să găsești multe job-uri când termini. E agitație, plin de câini și găsești loc de parcare doar în vise. Dar taxiul e ieftin.

Sau ai putea să mergi în străinătate. Înainte de facultate sigur nu are rost. Chiar dacă au mai puține ore și mai puține materii. La noi se încearcă proiecte gen Școala Altfel care pot face sistemul pre-universitar chiar plăcut. Să studiem și varianta asta – ce ar oferi?

Cel mai important ai avea ocazia să faci mai multă practică cu aparatură mai modernă. Și ai învăța să lucrezi în echipă. Pe scurt, după absolvire ai avea aptitudinile necersare pentru job. Dar mai există și componenta socială. Ai intra în contact cu oameni din alte țări, ai vedea alte puncte de vedere, ai întâlni noi moduri de lucru și ai lucra cu metode noi. Iar partea asta e genială. O poți obține și la noi dacă în timpul facultății activezi în organizații gen AIESEC sau ONCR, dar acolo e direct în școală și nu e opțional. Partea proastă e că ai cheltui mai mult pe cazare, masă și alte cele. Dar cei de acolo oferă mai multe burse ca noi, deci poate o scoți la capăt cumva.

Te-ai decis ce vrei să faci? Ei bine, nici nu voiam să iau eu decizia în locul tău. Pâna la urmă tu știi ce e mai bine pentru tine. Dar aș sugera să te informezi înainte pe 17-18 Martie la Sala Palatului în București, pe 20 Martie la CRAFT în Timișoara și pe 22 Martie la Hotel Unirea în Iași la RIUF. Romanian International University Fair este organizat de Grupul Educativa care merită un ‘like‘ pentru ceea ce fac. La RIUF te poți informa privind sursele de finanțare disponibile în diferitele țări prezente la târg, poți afla despre învățământul finanțat de stat din Danemarca sau Marea Britanie și oportunitățile din alte țări, dar și modurile de finanțare prezente în țară.

Deci? Unde mergi la facultate și de ce? Sau dacă ai făcut deja alegerea, sunt curios care au fost motivele – poate îi ajută pe cei care urmează să ia decizia asta…

продвижение бренда в интернетперехват трафика в локальной сетивзлом wi fi онлайн бесплатнодам деньги в долг под расписку петрозаводскgazino oyunlar?caricature partiesотдых в мае ценыбыстрый займ энгельсзаповедник килиманджарокилиманджаро категори¤ сложностивзять деньги в долг под залог квартирыhalloween parties in ny caricaturistиталия путевки цены отдыхработа в польше для украинцев харьковводяные полотенцесушители для ваннойдать объявление на авитофото деревянный домконьюктевит у детейполар домкак выбрать казан для костраcar cover security locking kitпродвижение услугикисточка для растушевки теней

Bogdan Pater

Blogger, trainer, de profesie inginer, dar înainte de toate un voluntar implicat în comunitate, dedicat ideii de a schimba în bine lumea în care trăiește. În ultimii ani Bogdan a fost activ implicat în campanii de comunicare online pentru instituții la nivel local și central, evenimente, companii și ONG-uri.

4 thoughts on “Unde merg la facultate?

 • Thursday, 08.03.2012, 1:57 at 01:57
  Permalink

  Si totusi, dupa parerea mea, cel mai important aspect al studiului in strainatate nu reise din articol.

  Daca te hotarasti sa pleci in lume la facultate, vei avea ocazia sa traiesti intr-un sistem nou, intr-o societate care este diferita de cea in care ai crescut. Si asta, pe langa faptul ca iti da ocazia ca cunosti oameni noi si sa experimentezi lucruri noi, te impinge la a te uita la tine insuti intr-o oglinda straina; te impinge la autoevaluare – a ta, a tarii tale, a modului in care traiesti, a valorilor pe care le ai.

  Un proces de autocunoastere profund, care poate sa te motiveze sa vrei mai mult, sa faci mai mult, sa te implici mai tare! :)

  Reply
  • Thursday, 08.03.2012, 4:28 at 04:28
   Permalink

   Am zis ca ‘ai intra în contact cu oameni din alte țări, ai vedea alte puncte de vedere, ai întâlni noi moduri de lucru și ai lucra cu metode noi’. Dar e si dupa mine bucata care trebuie subliniata. Mersi, Ale. 🙂

   Reply
 • Thursday, 29.03.2012, 17:30 at 17:30
  Permalink

  Io plusez si te orminfez ca nu exista job serios si usor de obtinut. Mai ales fix dupa terminarea facultatii.Daca tu nu stii ce vrei sa faci, altii nici atit. Ia du-te frumos la tara la bunici si pune mina si ajuta-i la cules porumb/vie/etc. Si in timpul asta te gindesti la ce ai vrea sa faci. La ce esti bun la modul serios. Nu ca ti-ar place ceva anume. Lucruri simple de genul: la matematica si fizica am fost super, la chimie praf, la info oarecum etc. Nu neaparat legat de calculatoare.Sint multe meserii cel putin interesante care nu au calculatorul ca unealta principala. Desi de calculatoare nu scapi. Insa sa stii ca una e ce iti imaginezi tu ca vei face si alta e acel lucru facut practic full-time. Daca am fi avut si noi indrumatori de-a lungul vietii, probabil aceasta intrebare a ta nu ar fi existat. Da, zoso a punctat bine aici. As fi apreciat o consiliere buna la timpul ei. Te invidiez ! Si stii de ce ? Pentru ca faci parte dintr-o generatie care isi poate alege absolut orice facultate si sa si intre acolo. Eu nu am putut sa aleg si a trebuit sa lupt pentru singura la care am candidat cu n-spe pe loc.Profita de avantajul asta ! +22Was this answer helpful?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.