“O Cană de Fericire” – ediția a șaptea

“O Cană de Fericire” este un proiect caritabil inițiat de către Rotaract Club Oradea alături de cluburile Rotary și Interact Oradea, având sprijinul Primăriei Oradea.

Perioada: 02.12.2015 – 22.12.2015
Locație: Str. Republicii, lângă ansamblul statuar scriitorii maghiari, Oradea
De Ce: savurăm vin fiert, ceai, ciocolată caldă, cafea… într-un scop caritabil!

„Ajută! Ai 295 de motive!”

12301484_854252738026675_3167796332993223979_n

Deoarece cele 6 ediții ale proiectului au reprezentat un mare succes și am reușit să ducem la bun sfârșit ceea ce ne-am propus, ”O cană de fericire” se organizează și în acest an.
Pentru că nu putem rămâne nepăsători, ne-am îndreptat atenția către Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă ”Orizont” Oradea. Cauza din acest an este dotarea unei camere de terapie, pentru stimulare și integrare senzorială, necesară copiilor cu dizabilități.

Beneficiarii direcți sunt 295 de elevi cu dizabilități, cu vârsta cronologică 8-18 ani. Acești copii au diferite dizabilități, cum ar fi: deficiență mintală ușoară, moderată, severă sau profundă, autism, deficiențe senzoriale (hipoacuzie), ADHD; toți suferind și de alte deficiente asociate: tulburări comportamentale, tulburări de învățare, tulburări de atenție, handicap locomotor de diferite grade (hemipareze, parapareze, etc.), epilepsie, sindrom Down, autism, tulburări afective, hospitalism, etc.

Misiunea Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă ”Orizont” Oradea este integrarea și angajarea acestor copii cu dizabilități multiple în acțiunile de recuperare, în programe de terapie complexă și integrată.

Centrul a inițiat și a înființat prima clasă cu frecvență redusă din învățământ special în Bihor.
In acest sistem de educație sunt inclusi elevi-adulți cu deficiență mintală între 19-30 de ani, care din diferite motive sociale sau de sănătate nu au fost scolarizați deloc sau nu și-au finalizat studiile primare și gimnaziale.

Mare majoritate a elevilor provin din centre de plasament – sunt copii abandonați de familie la vârste fragede. O altă categorie de elevi provin din familii dezorganizate, cu situații sociale și economice precare.

Recuperarea acestor elevi cu deficiențe mintale și tulburări asociate, presupune intervenții de specialitate și multă muncă în echipă a specialiștilor angajați în școala nostră: profesori psihopedagogi specializați în diverse terapii, logopezi, kinetoterapeuți, psihologi, profesori educatori, care își desfășoară activitatea atât în sălile de clasă, cât și în cabinete specializate (cabinete logopedice, sală de kinetoterapie, sală pentru educație senzorială, sală de ludoterapie, sală pentru educarea psihomotricității, etc.).

Programele de intervenție personalizată elaborate de către cadrele didactice în strânsă colaborare cu personalul de specialitate: medic, asistent medical, asistent social, psihopedagogi și psihologi, întotdeauna sunt adaptate la cerințele speciale ale fiecărui elev.
Acestea facilitează progresul școlar, contribuie la îmbunătățirea calității și eficacității sistemului de socializare și educare a elevilor cu nevoi speciale. Centrul Școlar și-a asumat responsabilitatea privind educarea și reabilitarea elevilor.

Fondurile generate de campania „O Cană de Fericire”, vor face posibilă amenajarea unei camere de terapie, pentru stimulare și integrare senzorială, necesară unui astfel de centru. O astfel de cameră pentru terapie ajunge la valoarea de 24.000 lei. Camera de terapie este o locație care permite terapeuților desfășurarea activităților care vor stimula simțurile copiilor (vizual, auditiv, olfactiv, gustului, atingerii). Stimularea și integrarea senzorială promovează activitatea intelectuală și încurajează relaxarea în timpul stimulării simțurilor copilului, crește concentrarea, vigilența, liniștea și conștiența generală asupra lumii înconjurătoare, diminuează anxietatea, crește confortul în mediul înconjurător, crește motivația interioară, îmbunătățește comunicarea și îmbunătățește o serie de abilități crescând astfel autonomia personală.

1978822_10152413627826269_3263360250109562478_n

Vă așteptăm cu drag!
Donația ta poate schimba viața unor copii minunați. Nu rămâne nepăsător!

Bogdan Pater

Blogger, trainer, de profesie inginer, dar înainte de toate un voluntar implicat în comunitate, dedicat ideii de a schimba în bine lumea în care trăiește. În ultimii ani Bogdan a fost activ implicat în campanii de comunicare online pentru instituții la nivel local și central, evenimente, companii și ONG-uri.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.