7 lecții din poker

Pokerul este un joc de cărți. Mai nou, e calificat drept sport și există chiar și o federație internațională de poker. Dar oare de ce este acest joc de cărți așa de popular? Eu am găsit 7 motive până acum: 

1. Înveți să citești oamenii
Probabil cel mai important lucru pe care îl poți învăța din poker e să citești oamenii. O mișcare de deget, ochii măriți sau mutați într-o parte pot spune mai multe decât o grămadă de cuvinte. Foarte puțini oameni reușesc să se controleze așa de bine încât să nu îi dea limbajul corpului de gol. Iar odată ce recunoști mincinoșii la masa de poker, îi vei recunoaște și în alte circumstanțe.

2. Înveți să pierzi
Dacă nu ai pierdut la poker înseamnă că nu ai jucat. Să pierzi o mână nu înseamnă că ai pierdut jocul. Prin poker înveți să îți controlezi emoțiile, să accepți pierderea și să planifici revenirea. A eșua și a continua e cea mai bună metodă de a câștiga.

3. Înveți să planifici
Un jucător bun de poker știe să nu stea la masă fără un plan. Altfel se îndreaptă clar spre eșec. Să planifici fiecare pas și să îți lași tot timpul loc de retragere este o strategie foarte bună atât în viață cât și în afaceri.

4. Înveți să gestionezi banii
Oamenii care își sparg toți banii în câteva mâini de poker nu sunt oameni care se descurcă prea bine cu partea financiară a vieții. Trebuie să știi câți bani ai și câți vrei să cheltui. Iar odată ce ți-ai atins limita, trebuie să știi cum să te ridici de la masă. Cu cât investești mai mult, cu atât câștigi mai mult, dar să nu sari niciodată peste limită.

5. Înveți să iei decizii strategice
Majoritatea înfrângerilor din poker se întâmplă pentru că un jucător a făcut un pariu mare la începutul mâinilor. După câteva jocuri, vei învăța să aștepți. Să aduni cât mai multe informații despre adversar. S-ar putea să pierzi câteva mâini mici, dar vei vedea cum joacă adversarii. Egalează câte pariuri mici e nevoie înainte să crești miza.

6. Înveți unde să te concentrezi
În orice joc se ivesc multe oportunități. Dar trebuie să știi să privești imaginea de ansamblu. Un exemplu bun ar fi din șah: nu te grăbi să iei un pion dacă îți vei pierde regina. S-ar putea să fii nevoit să renunți la 2-3 oportunități mai mici pentru a câștiga potul cel mare.

7. Înveți să te bazezi pe instinct
Niciodată să nu îți ignori instinctele. De cele mai multe ori îți vor salva banii. Mai des decât trucurile și strategiile tale. Neprevăzutul se întâmplă iar instinctul te poate salva.

Cam astea ar fi cele 7 lecții din poker. Spor la învățat!

Bogdan Pater

Blogger, trainer, de profesie inginer, dar înainte de toate un voluntar implicat în comunitate, dedicat ideii de a schimba în bine lumea în care trăiește. În ultimii ani Bogdan a fost activ implicat în campanii de comunicare online pentru instituții la nivel local și central, evenimente, companii și ONG-uri.

5 thoughts on “7 lecții din poker

  • Monday, 19.11.2012, 21:26 at 21:26
   Permalink

   Dacă mai ai, te rog, lasă-le în comentarii. M-ai făcut curios. 😀

   Reply
 • Wednesday, 21.11.2012, 23:20 at 23:20
  Permalink

  Poti adauga ca “poti transforma pokerul intr-o sursa de venit”, exista deja multi jucatori romani care traiesc din asta., In SUA exista si ca profesie

  Reply
  • Thursday, 22.11.2012, 0:58 at 00:58
   Permalink

   Sigur sunt și la noi mulți oameni care fac bani din poker. Însă asta nu e o lecție pe care o poți folosi ulterior. Deci nu intră în subiectul articolului. 🙂

   Reply
 • Friday, 30.11.2012, 9:24 at 09:24
  Permalink

  Eu nu m-am mai jucat de foarte mult timp poker pentru ca in ultimul timp nu mi-a mers prea bine.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.