Am fost la Moara Răsăritului (fostă Lederer & Kálmán) care este în patrimoniului industrial al Oradiei. Am povestit despre istoricul locației, ocazie cu care am aflat că pe vremuri Oradea era un mare exportator de făină și spirt către zona balcanică având 5 mori în oraș care prelucrau grâne din toată câmpia panonică (atât partea de România cât și partea din Ungaria de azi).
Fiind la moară, organizatorii au zis că partea culinară a evenimentului trebuie să se bazeze pe făină. Așa că am ajuns să facem pătăști. Poate le știți ca tăşcuţe sau dereje. Eu nu le știam sub nici una din denumirile astea. Dar e relativ simplu de făcut – un aluat basic de paste umplut cu gem.
După ce am trolat puțin fetele care făceau aluatul și văzând că ele fac pătăști pe mărimea lor, am luat sucitorul în primire și am făcut câteva duble, așa mai pe mărimea mea. 😛
Per total a ieșit un eveniment genial. Și aș fi tare curios să îl văd la o scară mai mare. Cu vreo 50 de oameni în loc de 10. E păcat de clădire și de povestea care se ascunde în spatele ei să nu fie auzită de cât mai multă lume. Poze aveți aici, de la organizatori, și aici, de la Lili iar eu promit să vă țin la curent cu viitoarele evenimente Beta Events care vor fi deschise și publicului larg. Am auzit ceva șușuteli despre un posibil eveniment viitor prin Cetatea Oradea, deci stați pe aproape…
Întrebarea e: v-ați băga la un eveniment de genul ăsta?
Sigur ca da! Monumente, promovarea patrimoniului, povesti frumoase, gatit si distractie… as fi prima daca ar fi cu inscriere :D
Super! Păi va fi în curând cu înscriere. Dar ar trebui să ajungi prin Oradea… :p
Și apropo de asta, când ne faci o vizită în capitala verde? 🙂
Buna ziua Valentina,
Sambata, organizam primul eveniment “deschis publicului” la Moara Rasaritului. Detalii gasesti la link-urile de mai jos:
https://www.facebook.com/events/507894669225850/
http://www.oradeamea.com/povestile-oradiei-de-odinioara-atelier-culinar-la-moara-rasaritului-2872012/
Felicitari. Tot asa mai departe. Si vezi ca ai uitat un “la” in prima propozitie :P
Hehe. Mersi de corectură. Dar nu zis dacă te-ai băga sau nu. :p
Din câte am văzut şi auzit, se pare că v-aţi bucurat de o lecţie frumoasă de istorie şi aţi împărtăşit taine culinare.
Sigur că aş participa la astfel de evenimente! Ciulesc urechea şi sunt pe fază, să nu le pierd pe următoarele.
Felicitări organizatorilor!
Nu aș zice taine, dar a fost funny. Și ar fi și mai și cu mai multă lume. Poate ne vedem la tura 2. 😀
Ziua buna Alexandru,
Sambata, organizam primul eveniment “deschis publicului” la Moara Rasaritului. Detalii gasesti la link-urile de mai jos:
https://www.facebook.com/events/507894669225850/
http://www.oradeamea.com/povestile-oradiei-de-odinioara-atelier-culinar-la-moara-rasaritului-2872012/
Te asteptam!
[…] PS. Puteţi citi despre cum s-a desfăşurat “avanpremiera” evenimentului aici: Ioana Stef-Bubulina la Moara Răsăritul, Lilisor.net-La Moara Răsăritului din Oradea sau pe TheFUA-Atelier de paste tradiționale și istoria locului: Pătăști la Moara Răsăritului şi Bogdan Pater-A ieșit gospodinul din mine la iveală […]